Geplaatst op
In deze blog willen we graag een aantal vragen beantwoorden die we regelmatig te horen krijgen wanneer men nadenkt over het oprichten van een stichting. Mogelijk staat het antwoord op de vraag die je hebt in deze lijst. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op of met een bureau dat gespecialiseerd is in de procedures omtrent een stichting oprichten.
Vraag: Moet een stichting ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel?
Antwoord: Ja, een stichting moet zeker weten ingeschreven staan bij de kamer van koophandel. Dit geld voor alle rechtspersonen in Nederland, dus ook voor een stichting.
Vraag: Ik wil vandaag een stichting oprichten. Kan dat?
Antwoord: Nee, helaas. Het is niet mogelijk om op een dusdanig korte termijn een stichting op te richten. Er gaat namelijk erg veel papierwerk en correspondentie gemoeid bij het oprichten van een stichting. Als je je stichting laat oprichten via een externe partij, kunnen ze misschien binnen twee weken dit voor je in orde maken.
Vraag: Kost een stichting oprichten geld? Zo ja, hoeveel geld kost het?
Antwoord: Ja, het oprichten van een stichting kost geld. Je betaald namelijk om te beginnen de inschrijfvergoeding die gerekend worden bij de Kamer van Koophandel. Dit is een bedrag van circa 50 euro. Daarnaast kun je ook nog andere kosten maken zoals bijvoorbeeld de kosten die de notaris rekent voor de akte.
Vraag: Wie is er hoofdaansprakelijk bij een stichting?
Antwoord: De stichting. Het werkt zo dat de stichting, een rechtspersoon, afspraken maakt en bepaalde rechten en verplichtingen heeft. Dit betekent ook dat, mocht het zo zijn dat de stichting niet in staat is om de verplichtingen en afspraken na te kunnen komen, dat dan dus niet de oprichter van de stichting aangewezen kan worden. Vooral wanneer het juridische of financiële gevolgen heeft, is het fijn om te weten dat je als oprichter buiten schot kunt blijven.