Geplaatst op
Wanneer je in een echtscheiding verzeilt raakt, heb je te maken met het familierecht. Mochten er kinderen in het spel zijn, dan is het verplicht om een familierecht advocaat in de arm te nemen. Deze helpt dan met het maken van afspraken. Lees in deze blog hoe het werk.
Wat doet een familierecht advocaat?
Er zijn verschillende dingen die een familierecht advocaat voor je kan doen, namelijk:
- Helpen bij een echtscheiding, bijvoorbeeld het aanvragen hiervan bij een rechter
- Samen met je ex-partner een ouderschapsplan opstellen, want dit is verplicht als je kinderen hebt
- Verdeling pensioen
- Boedelscheiding
- Alimentatie berekenen
- Erkenning en gezag kinderen regelen
- Adoptie
Het is een flinke lijst waar de familierecht advocaat je mee kan helpen.
Is een familierecht advocaat verplicht?
Wanneer je gaat scheiden, dan is een familierecht advocaat verplicht. De reden hiervoor is, dat alleen deze juridische expert in zijn of haar hoedanigheid als advocaat een scheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap hoeft dit niet als er geen minderjarige kinderen zijn.
Met of tegen elkaar?
Wanneer je een advocaat in de arm neemt, is er eigenlijk maar een keuze: je neemt er een samen of allebei een ander. In de laatste scenario kom je dus tegenover elkaar te staan. Dit is meestal zo als je conflicterende belangen hebt en er samen met een gezamenlijke advocaat niet uitkomt. Een scheiding is al lastig, een juridisch gevecht maakt de situatie erger. Probeer dit te voorkomen.
Eerst een mediator
Voordat je de advocaat inschakelt is het een goedkopere en vaak relaxtere oplossing om een mediator in de arm te nemen. Dit is een gespreksexpert die goed luistert en de verschillende belangen helder op tafel legt- een beetje de angel uit het gesprek haalt. Er kunnen veel emoties op de achtergrond meespelen. Beter bespreek je die zaken om de lucht te klaren, zodat je constructieve afspraken kunt maken waar, in het ideale geval, iedereen zich in kan vinden. In vele gevallen is zo een vechtscheiding te voorkomen.