Geplaatst op
Bemiddeling – ook wel mediation genoemd – is een informeel conflictoplossingsproces dat aan een onafhankelijke, neutrale derde partij, de mediator, wordt voorgelegd. Bemiddelingszaken geven beide partijen de mogelijkheid om hun problemen te bespreken, misverstanden uit de weg te ruimen en overeenstemming te vinden op een manier die in een rechtszaak nooit mogelijk zou zijn. Bemiddeling is vaak vrijwillig en meestal heeft de mediator geen bevoegdheid om een bindende beslissing te nemen, tenzij beide partijen ermee instemmen om de mediator die bevoegdheid te geven.
Bemiddelingszaken hebben dan ook vele belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele rechtszaken, waaronder het volgende:
Voordeel 1: sneller
Bemiddeling duurt meestal slechts dagen of weken (of in zeer complexe gevallen mogelijk maanden), terwijl rechtszaken meestal maanden of jaren duren. Wanneer partijen verder willen gaan met hun leven, maakt mediation een redelijk tijdschema voor het oplossen van een geschil mogelijk.
Voordeel 2: Minder duur
Bemiddeling is veel goedkoper dan een typische rechtszaak. Het inschakelen van een mediator kost aanzienlijk minder dan het inschakelen van een advocaat, en in combinatie met de veel snellere doorlooptijd betaalt je minder geld over een kortere periode. Bovendien bieden veel non-profitorganisaties voor bepaalde soorten geschillen gratis of tegen een nominaal tarief mediationdiensten aan. Voor een mediator in Apeldoorn kunt je bijvoorbeeld terecht bij Familierecht Apeldoorn.
Voordeel 3: Minder formeel
Doordat bemiddeling een stuk informeler is, zijn beide partijen meer betrokken bij het proces, dan bij een proces met een rechter. Bij de rechter moet je je ook houden aan vele regels en procedures. Aangezien de bemiddelaar rechtstreeks met de partijen werkt, kan hij de aandacht van de partijen richten op hun behoeften en belangen in plaats van op de door hen geformuleerde standpunten.
Voordeel 4: Vertrouwelijk
In tegenstelling tot rechtszaken – die openbaar zijn – is mediation meestal vertrouwelijk. Dit betekent dat er geen dossiers of transcripties zijn en dat bewijzen die tijdens de mediation zijn aangevoerd, niet later kunnen worden gebruikt of openbaar worden gemaakt.