Geplaatst op
Het kan voorkomen dat leerlingen opstandig zijn of agressief gedrag vertonen in de klas. Met goede gesprekstechnieken en pedagogisch verantwoorde methodiek is er veel aan problematiek te voorkomen. Maar dit kan helaas niet alle probleemsituaties, bijvoorbeeld waarin geweld voorkomt, uitsluiten. Soms lijkt het dan nodig dat een leraar fysiek moet ingrijpen. In deze blog geven we je een guide voor hoe te handelen. Dat kan bijzonder handig zijn wanneer je gereageerd hebt op een vacature docent nederlands op een school voor speciaal onderwijs. Wie weet of je een vraag krijgt tijdens het sollicitatiegesprek of ooit in een specifieke situatie terechtkomt!
In welke situaties is ingrijpen wenselijk?
In principe is het zo, dat een medewerker moet ingrijpen wanneer dit noodzakelijk is. De meeste scholen hebben een protocol waarin staat hoe een leraar in bepaalde situaties moet handelen. Dit wil echter niet zeggen dat een leraar dan niet meer persoonlijk aanspreekbaar is. Wanneer er ingegrepen wordt, dan moet dit er altijd opgericht zijn om een bepaalde situatie te neutraliseren en de orde te herstellen. Dat klinkt heel logisch, maar soms kan de situatie natuurlijk zo zijn dat iets uit de hand loopt. Daarbij is het ook zo dat eerst alle andere methoden gebruikt moeten zijn voordat er fysiek ingegrepen mag worden. Denk aan gesprekstechnieken of door te schetsen wat de gedragingen van de leerling voor consequenties voor hem of haar zullen hebben.
Wanneer niet fysiek ingrijpen?
Er moet een gevaar zijn voor de gezondheid en fysieke gesteldheid van de medewerker zelf of van de leerlingen. Fysiek ingrijpen, omdat een leerling niet doet wat de leraar zegt, is geen rechtvaardiging om deze aan zijn arm te pakken en hem buiten de les te zetten. De leerling vormt immers geen gevaar voor zichzelf, de leraar of medeleerlingen. Een leraar zal dus voornamelijk met zijn woorden, uitstraling en methodiek gezag moeten uitstralen. In het verleden is er een kwestie geweest met een basisschoolleraar die kinderen aan de arm pakte en de klas uit werkte. Dit was niet rechtvaardig en de leraar moest zijn excuses aanbieden. Deze leraar kwam twee jongens te hulp die gepest werden. Niet ingrijpen is ook geen optie in bepaalde gevallen, zeker als er schade aan lijf en leden dreigt voor leerlingen, omdat scholen een zorgplicht hebben en de leraar als medewerkers van de school heeft deze dus ook.
Blijf ons volgen voor meer informatie over recht en plicht in het dagelijks leven.